Testul de valori te ajută să înțelegi mai profund cine ești și ce este cu adevărat important pentru tine, în prezent. Conține trei etape și durează aproximativ 30-40 de minute până finalizezi testul.
Aici este link direct către testul de valori: https://upriserz.ro/personal-values-assessment
De asemenea îl găsești și în contul tău Upriserz în bara de sus a paginii, accesând butonul Instrumentele mele.
Prima etapă este cea în care răspunzi la cele 10 întrebări cu câte trei răspunsuri la fiecare întrebare. Dacă nu completezi câte trei răspunsuri nu vei putea trece la următoarea etapă. Pasul al doilea este să pui în categorii fiecare răspuns. Vei vedea recomandările noastre de categorii, dar poți să adaugi și tu dacă nu se regăsește ceea ce îți dorești. La final, vei obține graficul valorilor tale, distribuit pe cele 7 arii ale vieții.
Sub grafic vei găsi și butonul Test nou, în cazul în care dorești să îl refaci. Ulterior vei putea accesa fiecare variantă de test completată de tine.
Cum răspunzi la întrebări?
În primul rând, scopul este să răspunzi cât mai onest, cu lucruri care se văd în acțiunile tale de zi cu zi. Valorile pe care le vei descoperi nu sunt bune sau rele; sunt cine ești tu, acum. În viitor, se pot schimba.
În al doilea rând, e important să te gândești la ultimele 3-6 luni din viața ta. Adică să nu dai răspunsuri care se aplicau acum 2 ani, dar poate astăzi nu mai este exact la fel. Și nici să nu răspunzi cum ți-ai dori să fie. Răspunde strict cum este prezentul tău recent. Valorile nu sunt ce ne dorim să fim. Sunt ce se vede că suntem, în prezent.
În al treilea rând, este esențial ca răspunsurile tale să fie cu lucruri concrete, nu abstracte. Ce înseamnă asta? Să nu scrii cuvinte precum Libertate, Organizare, Disciplină, Contribuție, Relaxare, Conexiune ș.a.m.d. Fiecare dintre noi avem și căutăm aceste lucruri, dar în moduri diferite. Valorile tale sunt exact acele moduri care se văd în acțiunile tale.
De exemplu, dacă te gândești să scrii „timp liber”, întreabă-te: Timp în care fac ce, concret? Dacă îți vine să scrii „contribuție”, întreabă-te: Cu ce contribui? Legat de ce anume, specific? Dacă vrei să scrii „conexiune”, la fel: Ce înseamnă asta, concret? Cum mă conectez? Unii oameni găsesc conexiune cu familia. Alții cu prietenii. Alții cu un animal de companie. Familia, prietenii, cățelul - acestea sunt lucruri concrete. Conexiunea este abstractă.
Nu în ultimul rând, ai grijă ca răspunsurile tale să fie scurte, clare și să nu conțină enumerații. Dacă simți nevoia să enumeri ceva, pune-l mai degrabă ca răspuns separat.
Clasificarea răspunsurilor
Ți-am pregătit o listă predefinită de categorii, la care poți oricând să adaugi ceva nou.
S-ar putea să simți că un răspuns aparține mai multor categorii, dar îți recomandăm să o prioritizezi pe cea mai importantă. De exemplu, dacă la o întrebare ai scris „muncă”, ce percepi că împlinești cel mai mult cu această acțiune? Din ce face ea parte, pentru tine?
La fiecare întrebare ai avut 3 răspunsuri. Ele pot fi parte din aceeași categorie sau categorie separată.
Analiza rezultatului
Odată ce ai terminat de clasificat toate răspunsurile ajungi și la ultima etapă, analiza rezultatului. În partea stângă sunt top 5 valori ale tale; acele lucruri care, în prezent, sunt cele mai importante pentru tine.
În partea dreaptă este graficul testului tău, distribuit în cele 7 arii ale vieții. Găsești detalii despre aceste arii chiar sub grafic. Imaginea pe care o vezi reprezintă focusul tău din prezent. Fiecare persoană are un focus de 100%, pe care îl împarte între mai multe lucruri.
Graficul acesta nu înseamnă că „nu poți să le ai pe toate”. Înseamnă doar că focusul tău este limitat.
În stânga jos, poți să verifici istoricul testelor tale, unde vezi schimbările din valorile și focusul tău de-a lungul timpului. Recomandarea noastră este să treci din nou prin acest test la fiecare 6 luni, tocmai ca să ai o evaluare fidelă a cine ești și unde îți este natural să îți dai atenția.
Sperăm să te folosești la maxim de acest tool, iar dacă ai nevoie de suport, poți să ne scrii pe adresa suport@upriserz.ro.